Even voorstellen

Opgroeiend als boerendochter in het Gelderse Spankeren is de liefde voor dieren mij met de paplepel ingegeven. Van jongs af aan wist ik al dat ik later met dieren wilde gaan werken.

In 1996 ben ik met de opleiding fysiotherapie begonnen aan de Hogeschool Enschede, deze opleiding heb ik in 2000 met een diploma afgerond. Tijdens mijn opleiding fysiotherapie heb ik de instructeursopleiding van de ORUN (paardrij-instructeur, specialisatie dressuur) gevolgd. In 2002 heb ik voor het eerst een paardenosteopaat aan het werk gezien. Die behandeling sprak me aan omdat er gewerkt werd met subtiele technieken en het paard het prettig vond om behandeld te worden. Eenmaal weer onder het zadel was duidelijk te voelen dat het paard veel minder moeite had met het werk en toen wist ik dat ik zelf ook osteopaat wilde worden. Drie maanden na het zien van deze behandeling ben ik begonnen aan de opleiding tot dierenosteopaat bij het Belgische ICREO. Voor het afronden van deze opleiding schreef ik een scriptie met als titel: ‘De mogelijkheden van osteopathie bij paarden die tijdens het rijden tongproblemen vertonen’. portret_martine_burgers

Sinds het succesvol verdedigen van mijn scriptie (mei 2005) ben ik, als één van de eersten in Nederland, fulltime bezig met mijn eigen praktijk voor dierenosteopathie. In eerste instantie behandelde ik alleen paarden, maar in de loop der jaren werden er ook steeds vaker honden aangeboden voor een osteopatische behandeling. Momenteel heb ik een praktijk voor paarden- en hondenosteopathie, werk ik voornamelijk vanuit mijn praktijk aan huis in het Gelderse Spankeren en ben ik nog 1 dag in de week op route om bij klanten aan huis hun paarden te behandelen.

Blijven ontwikkelen als therapeut vind ik belangrijk én leuk en daarom volg ik regelmatig lezingen, nascholingen en cursussen op verschillende gebieden en over verschillende onderwerpen. Ik volg niet alleen nascholingen op het gebied van osteopathie, maar zoek de nascholingen op waarvan ik het gevoel heb dat ze positief bijdragen aan de kwaliteit van mijn behandelingen. Ondanks dat ik ook technieken uit andere therapieën gebruik, kies ik er bewust voor om mijn behandelingen te blijven aanbieden onder de noemer ‘osteopathie’. Ik wil niet, afhankelijk van de hulpvraag, gaan wisselen in de pet die ik op zet tijdens een behandeling. Uiteindelijk is er maar één pet die ik op kan zetten en dat is de pet die ‘Martine Burgers’ heet.

Ik heb jarenlang heel fanatiek paardgereden (dressuur). Met mijn paard Ramano (v. Flemmingh) heb ik op  Z-niveau aan wedstrijden deelgenomen. Door de drukte in de praktijk heb ik geen tijd meer om te rijden en daarom is Ramano al op redelijk jonge leeftijd met pensioen gegaan. Samen met zijn shetlandervriend Vito staat hij  nu lekker hele dagen in de wei.
Paarden zijn niet de enige dieren in mijn leven, er woont ook een hond bij mij in huis: Border Collie Fealan.