Opmerkingen

Er zijn een aantal situaties waarin de osteopaat ervoor kiest om de behandeling niet te doen of uit te stellen. Dit gebeurt altijd in overleg met de eigenaar.

  • bij sommige dragende merries of teven is het beter de behandeling uit te stellen, bijvoorbeeld als de dracht moeilijk tot stand gekomen is of als er in het verleden problemen met de dracht zijn geweest.
  • na het veulenen wachten we meestal met het behandelen van de merrie tot het veulen zes tot acht weken oud is, idem voor de behandeling van de teef na de geboorte van haar pups
  • bij acute problemen, zoals bijvoorbeeld slokdarmverstoppingen, kolieken, kreupelheden en koorts is de osteopaat niet de aangewezen persoon om hulp te bieden. Neem contact op met de dierenarts.

 

Bij twijfel kun je bellen voor overleg.

Om zo goed mogelijk te kunnen behandelingen is het noodzakelijk dat het dier schoon en droog is. De temperatuurs-, spannings- en bewegingsveranderingen zijn dan het beste te voelen in het lichaam. Daarnaast is het advies om niet nog kort voor de behandeling te trainen met het paard of de hond, door training wordt de doorbloeding sterker, waardoor kleine blokkades gemaskeerd worden.