Osteopathie

img-20161220-wa0005

De osteopathie is een holistische, manuele geneeswijze. Het lichaam wordt in zijn totaliteit benaderd, bekeken en behandeld en het ‘gereedschap’ dat gebruikt wordt voor de behandeling zijn de handen van de osteopaat.

De theorie achter de osteopathie is dat alle weefsels in een lichaam moeten kunnen bewegen om het lichaam zo optimaal mogelijk te kunnen laten functioneren. Zolang alle structuren (gewrichten, spieren, bindweefselvliezen, organen, bloedvaten, schedelbeenderen, etc.) bewegen zoals zij horen te doen, functioneert een lichaam op zijn best en is het lichaam ook het beste in staat om verstoringen van buitenaf zelf op te lossen. Op het moment dat in één of meerdere regio’s de beweeglijkheid verstoord of verhinderd is (blokkade), kunnen er klachten ontstaan. Welke klachten er ontstaan en in welke mate het dier daar last van heeft, hangt onder andere af van de aard van de klacht, de regio waar de klacht zich presenteert, de verdere gezondheid en het karakter van het dier.

Weefsel dat niet beweegt zoals het hoort te doen, voelt anders aan dan weefsel dat wel goed beweegt. Kleine temperatuurverschillen, spanningsveranderingen en verminderde beweeglijkheid zijn met goed getrainde handen te voelen en daarmee zijn geblokkeerde regio’s dus te diagnosticeren. De geblokkeerde regio’s worden vervolgens middels zachte technieken losgemaakt. De technieken die gebruikt worden zijn heel divers, maar over het algemeen zeer subtiel.

Er zijn verschillende redenen waarom het lichaam van een paard of hond verstoord raakt. De meeste oorzaken zijn terug te brengen tot de drie categorieën ziekte, stress of trauma. Door de beweeglijkheid van alle weefsels in het lichaam te herstellen, wordt het lichaam weer in staat gesteld om zo optimaal mogelijk te functioneren.