Biryook en Tikaani

Sabine en Taecko over hun ervaring met de tweejarige reu Biryook (Labrador x Duitse herder) en teef Tikaani van bijna 9 maanden (Duitse herder):

Biryook kwam toen hij ruim een jaar oud was, tijdens het spelen met andere honden in de manegebak, na een hondentraining, nogal stevig met de zij-boarding van de manegebak in aanraking. Het gevolg hiervan – zo bleek later – was een blokkade door trauma in zijn rug. Voor ons was op dat moment in elk geval zichtbaar dat de middelste rugwervels op het oog wat ‘uit het lood’ leken te staan en qua beweging/gedrag uitte zich dit in strammer lopen, vooral met de achterhand. Op aanwijzing van de eigenares van de hondenschool zijn we met Biryook bij Martine terecht gekomen.

Aangezien Biryook vóór zijn ‘ongelukje’ al positief getest was op allergie voor een hele waslijst aan mijten en schimmels hadden we Biryook al zoveel mogelijk op natuurlijke voeding gezet zonder granen, gluten e.d. om zijn lichaam maar zo min mogelijk te belasten. Daarom wilden we Biryook hiermee ook op een zo ‘natuurlijk’ mogelijke manier laten helpen, liefst zonder medicatie en andere ingrepen. In elk geval zo min mogelijk ‘extra’ belasting voor zijn inwendige systeem.

Biryook-Tikaani-2Biryook heeft zijn eerste behandeling bij Martine begin dit jaar gehad. Martine liet Biryook eerst rustig op zijn eigen manier en tempo kennis maken met de behandelruimte en met haar, terwijl zij ondertussen uitgebreid bij ons informeerde naar Biryook, zijn voorgeschiedenis en wat er precies gebeurd was. Vervolgens is Martine op de haar zo kenmerkende rustige manier en zonder druk begonnen aan de behandeling van Biryook. Op het oog lijkt dit alleen wat ‘handoplegging’ te zijn en wat ‘simpel’ aaien van het beest. Af en toe zie je echter een samentrekking / trillen van de spieren en als reactie daarop het (om)kijken van de hond, af en toe met een wat vragende blik naar of Martine of naar de baasjes: ‘is dit oké?’. Ja, dit is oké.

Martine behandelt de hond duidelijk met respect, ‘luistert’ naar de signalen die het dier afgeeft en geeft de hond zo nodig even de tijd om de behandeling te onderbreken en even wat rond te lopen als de hond daar behoefte aan heeft. Uiteindelijk merk je dat het dier zich overgeeft en hele gedeelten van de behandeling ontspannen raakt. Dit uit zich in rustig ‘af’ liggen (zonder commando) en het wat ‘lodderig’ van zich af kijken, zelfs af en toe de ogen voor wat langere tijd sluiten.

Na de behandeling geeft Martine aan dat het handig is om de eerste drie à vier dagen rustig aan te doen en de beweging wat te doseren. Spelen met andere honden grotendeels vermijden, de hond mag wel loslopen, eigen tempo bepalen, maar liefst geen rare bewegingen.

Prachtig om te zien wat er gebeurt met je huisdier: je merkt dat hij de eerste anderhalve dag echt vermoeid is, veel slaapt en vrij rustig is. Daarna merk je langzaam maar zeker dat hij gemakkelijker beweegt en ogenschijnlijk lekkerder in zijn vel zit. In ons geval volgde Biryook de commando’s ‘zit’ en ‘af’ veel sneller op, ook de wisseling daartussen en ook ging zijn beweging daarin veel soepeler en gemakkelijker.

Eerlijkheidshalve stonden wij in het begin wat sceptisch tegenover deze vorm van behandelen, maar Biryook – en later ook Tikaani – hebben ons volledig overtuigd dat de honden hier baat bij hebben: heel simpel, een dier liegt niet, heeft geen voorkennis hiervan en vertoont geen ‘placebo’-effect.Biryook-Tikaani-3

Ondertussen heeft Biryook dit jaar vier behandelingen gehad, waarvan de laatste alleen maar een ‘onderhoudsbeurtje’ betrof. Elke keer dat we bij Martine terugkomen stapt hij zonder schroom en vrolijk bij Martine naar binnen: hij weet dat het goed / prettig voor hem is.

Gezien de ervaringen met Biryook hebben we aan Martine gevraagd of zij Tikaani, het halfzusje van Biryook, ook eens wilde bekijken / bevoelen om te zien of Tikaani aandachtspunten heeft. Tikaani is bij de laatste behandeling van Biryook mee geweest en was toen ongeveer vijf maanden oud. Ze heeft rustig kunnen aanschouwen wat er met haar grote broer gebeurde zonder dat er echt aan haar lijf werd gevoeld. Aan het einde heeft Martine haar uiteraard wel geaaid, bevoeld en bekeken. Aangezien Tikaani last heeft van behoorlijke groeipijnen en de rug bij herders sowieso een kwetsbaar gebied blijkt te zijn, leek het Martine niet onverstandig om Tikaani ook een behandeling te geven. Tikaani liep geregeld met een ‘bolle’ rug, waarbij het leek alsof ze de buikspieren extra aanspande. Na de behandeling van Tikaani liep ze zichtbaar met een rechtere rug. Gezien de leeftijd van Tikaani zijn we er nu op tijd bij om eventuele problemen in het kwetsbare gedeelte van de rug vroegtijdig te signaleren en daarop te acteren. Tikaani heeft nu twee behandelingen gehad en ze kan nu ook volstaan met een jaarlijkse ‘onderhoudsbeurt’. Kortom, wij en de honden zijn enorm blij dat we de stap naar Martine gezet hebben en kunnen osteopathie van harte aanbevelen!

Met vriendelijke groet,

Sabine & Taecko