Orbaldo II

Kim Telgen van stal Littink uit Bathmen vertelt over haar ervaringen met osteopathie:

‘Iedereen wil het beste voor zijn paard. Een paard dat goed in zijn vel zit, presteert beter. Een paard dat fijn te rijden is verkoopt beter en niemand wil een ongelukkig paard in de wei of op stal zien staan. We laten jaarlijks de paarden enten, elke 6 tot 8 weken komt de hoefsmid en jaarlijks komt de paardentandarts. Toch halen we vaak pas een fysio of een osteopaat bij een paard als we tegen problemen aan lopen. Is dat niet vreemd? Zelf gaan we elk (half) jaar naar de tandarts en wachten we toch ook niet tot onze tanden eruit vallen? Zouden er dan niet veel problemen voorkomen kunnen worden als we ook jaarlijks ons paard z’n lijf na laten kijken om zo kleine beginnende blessures te kunnen opsporen en behandelen? Ik vind van wel. Dat is ook de reden waarom Martine ruim 7 jaar geleden voor het eerst bij mij op stal kwam.

Mijn toenmalige Z1-paard sprong geen wissels. Bij aankoop als 2,5-jarige wist ik dat het dier ataxie had, maar ik zocht een braaf recreatiepaard, dus wat kon mij dat schelen. Met behulp van het jaarlijks behandelen van zijn rug werd mijn recreatiepaard een leuk sportpaard. Zo leuk dat we wel eens voor de lol wedstrijdjes gingen rijden. Dan zit je ineens in de Z1 en loopt het vast. Misschien dat een osteopaat verschil uit kon maken? Martine kwam en was direct bij de eerste behandeling heel duidelijk. Dit paard zat aan zijn top. Dat is heel eerlijk, maar niet leuk om te horen. Misschien kon ze meteen mijn jonge hengst Orbaldo II eens nakijken. Martine heeft mij en Orbaldo als combinatie zien groeien. Elk jaar kwam ze weer om hem te bekijken en zo nodig te behandelen. Altijd maar kleine dingetjes maar naar mate ik verder kwam in de sport en steeds meer gevoel kreeg, voelde ik ook verschil in die kleine stukjes. Een overgang die net wat makkelijker verliep, een zijgang waarbij hij net iets meer ging scharen. Na de Z1 kwam de Z2 en daarna de ZZ-Licht. Soms belde ik Martine iets eerder dan de jaarlijkse check-up als ik tegen een moeilijk puntje aanliep. Vaak was er dan toch een kleine blokkade in het lijf en na een behandeling en een week rust was dan direct dat lastige stukje in de training opgelost.

De afgelopen jaren heeft Martine veel paarden van mij behandeld. We hebben leuke ‘projectjes’ gehad waarbij een lastig paard na één behandeling een schaapmak dier bleek, dat alleen maar rugpijn had. Of die merrie die aldoor met een knie op slot stond en na één behandeling nooit meer op slot ging.

Het gros van de paarden die Martine voor me behandeld heeft, zijn toch wel de sportpaarden die preventief behandeld zijn. Daar merk je het minste aan na de behandeling, maar zelf ben ik ook het gelukkigste als ik na mijn halfjaarlijkse controle bij de tandarts niets heb!’

Kim Telgen