Willow

Mei 2012: Sam Turner van hondenschool Paws4Fun vertelt over haar Border Collie Willow:

‘Eind maart 2011 is Willow, een pupje van toen 8 weken oud, bij mij komen wonen. Met mijn volwassen Border Collie van dat moment was ik, naar aanleiding van een blessure op jonge leeftijd, bij Martine terecht gekomen. Osteopathie was voor die tijd geheel onbekend bij mij. Na de resultaten van die behandelingen had ik me voorgenomen om mijn honden regelmatig te laten controleren door Martine om zo vroegtijdig eventuele blessures of pijnlijke plekken te behandelen, problemen op latere leeftijd te kunnen beperken en om er zeker van te zijn dat, wat ik van ze vraag, ook zonder lichamelijk ongemak kan.

Met Willow ben ik dus op de leeftijd van 6 maanden voor haar eerste osteopathie controle naar Martine gegaan. De insteek was een ‘stempel van goedkeuring’ te halen. Met mijn honden beoefen ik verscheidene sporten maar mijn focus, zeker bij jonge honden, ligt op het werken aan balans en coördinatie. Het leren omgaan met verschillende oppervlakken, bewegende oppervlakken, lopen over planken en boomstammen, balanskussens en allerlei oefeningen die erop gericht zijn de spieren te trainen en gezond te houden en om lichamelijk bewustzijn en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ook met Willow was ik die eerste maanden daarmee bezig geweest en ze had er veel plezier in.

Bij de controle-afspraak werden er, tot mijn verbazing, meerdere best serieuze blokkades gevonden. Allesbehalve een stempel van goedkeuring helaas. Het rare was dat ik lichamelijk gezien niets had gemerkt aan haar. Ze had goede balans, was flexibel en was niet echt onder de indruk van de verschillende uitdagingen. Het enige dat opviel aan Willow was dat ze eigenlijk helemaal niet zo makkelijk leerde. Haar concentratievermogen was vrij laag en ze kon redelijk fel reageren op bepaalde prikkels.

Na de eerste afspraak en behandeling bewoog Willow heel anders, een beetje onwennig en haar balans was de eerste week toch wel iets minder goed. Echter de vervolgafspraak gaf een heel ander beeld. Na de tweede behandeling begon ik verschil te zien in het gedrag. Willow werd vrolijker en wilde meer samen met mij doen. Haar concentratievermogen werd groter en het leren ging makkelijker. Ze maakte ook meer contact met mij, ze werd toegankelijker.

In totaal heeft Willow 3 behandelingen gehad voor de blokkades die Martine had gevonden. Terwijl ik niets aan Willow had gezien voor de behandelingen was het resultaat dat haar manier van bewegen zichtbaar veranderde en dat ze beter in haar vel zat. De verandering in haar gedrag was het meest opvallend en heeft het makkelijker gemaakt om met haar te trainen en spelen. Dat osteopathie niet alleen op het lijf werkt maar zeker ook op gedrag doorwerkt is mij met Willow heel duidelijk geworden en heeft het een nog belangrijker behandelmethode voor mij gemaakt. Alles is verbonden, dat blijkt wel weer en ik ben heel blij dat Martine Willow zo heeft kunnen helpen.

Tegenwoordig maak ik voor Willow een afspraak wanneer ik iets merk aan haar beweging of manier van doen en ieder half jaar hebben we standaard algehele controle voor mijn beide jonge honden. Ook verwijs ik mijn cursisten/klanten met hun honden door.’